Kesusahan Rakyat tak Penting

pakguard84

 

Penduduk BMC diberi lampu Hijau untuk sementara waktu. Ia merupakan satu kejayaan kepada penduduk disitu. Usaha dan kecekalan mereka mendapat hasil, walaupun ia mengambil masa yang lama.

Persoalannya, mengapa kerajaan Persekutuan/menteri berkenaan perlu tunggu sehingga berlakunya pertumpahan darah dan baru nak masuk campur.  

Tidakkah perkara sebegini perlu diberi perhatian yang utama oleh pemerintah.

Tambahan pula, Speaker dewan Rakyat tak memberi kebenaran untuk mebincangkan isu ini di Parlimen. Apa masalah dengan dia ni? Menurut laporan Malaysiakini pada 29 Mei 2008, Wan Junaidi (Timbalan Speaker) tidak memberi kebenaran untuk membincangkan isu ini di Dewan Rakyat kerana ada banyak lagi isu yang lebih penting. Mungkin kecelakaan yang menimpa penduduk BMC ini dapat dielakan jika perkara ini didebatkan di Dewan Rakyat.

Jadi, kesusahan dan kesengsaraan rakyat tidak menjadi perkara penting?

Lebih-lebih lagi, pihak polis dan FRU yang sepatutnya menjaga keselamatan awam, bertindak bertentangan pula. Kalau orang buat salah, tangkap mereka dan dakwa di Mahkamah. Itulah gunanya Mahkamah. Ini polis jadi samseng pula.

Apa jadi dengan isu samseng upahan yang diupah untuk membelasah penduduk BMC? Apa jadi dengan polis dan FRU yang memukul Chang Jiun Haur sehingga cedera parah?

Masalah ini belum selesai dengan hanya membenarkan penduduk menggunkan jalan tersebut, Menteri yang berkenaan masih lagi bertanggungjawab kepada semua kekecohan yang berlaku.

Dalam masa kerajaan Persekutuan Sibuk mencari kesalahan kerajaan negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat, tanggungjawab sendiri diabaikan. Atau memang selalu macam ni kot.

Malaysia tak aman, Malaysia tak makmur. Bilalah kita nak sedar….

 

Advertisements

Leave a comment

Filed under Opinion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s